Sunday, 27 January 2013

Assalamualaikum hari ini cerita tentang ,

KECERDERAAN SUKAN DAN PENGURUSAN KECERDERAAN
JENIS-JENIS KECEDERAAN


Intrinsik ( Kecederaan tak Iangsung)

Kecederaan yang disebabkan oleh atlit sendiri. Kecederaan seperti 'overstrecthing' dan 'muscle pull'. Kecederaan yang melibatkan otot, tendon dan ligamen. Biasanya ederaan ini tidak seteruk kecederaan ekstrinsik atau kecederaan Iangsung.
 
Ekstrinsik ( Kecederaan Iangsung)

Kecederaan yang disebabikan oleh pukulan atau hempap ke badan, contohnya seperti perlanggaran dengan lawan, dipukul lawan dan terkena objek seperti bola reket atau kayu pemukul.

Kecederaan Lebihguna (Overuse injury)

Kecederaan yang disebabkan oleh tekanan yang kuat ke atas sesuatu tisu umpamanya tulang, ligaman dan tendon. Sekiranya tekanan yang dikenakan itu terlalu kerap dan banyak maka kerosakan yang berlaku dan melampaui tahap pemboleh baik biasanya perkara berikut mungkin berlaku,patah, terseliuh, kecederaan teruk pada ligaman dan tendon dan kerosakan otot pada keadaan mi seseorang akan melalul kesakitan dan bengkak.

'Heat Injuries' (Kecederaan Kepanasan)
Kepanasan boIeh mengakibatkan pelbagal kecederaan atau membawa maut. Peningkatan tahap kepanasan akan berlaku berpunca dari radiasi matahari dan persekitaran. Badan akan kehilangan banyak air. Ini mungkin akan mengakibatkan 'heat exhaustion', 'heat cramp' dan 'heatstroke'.


·                     'Heat Cramp'

Kekejangan otot disebabkan oleh kekurangan garam dan elektrolit dalam badan. Untuk melegakan kekejangan ialah dengan  melakukan regangan, aplikasi rawatan ais dan urutan.

·                     'Heat Exhaustion'
Kepanasan yang melampau yang berlaku hasil daripada 'peripheral vasodilation’ hilang kawalan sistem saraf dan berlaku tekanan dalam pembuluh darah.  Disebabkan pembuluh darah tersumbat peredaran darah dalam badan menjadi perlahan.

Rawatan :  Rehatkan  mangsa,  baringkan  dan tinggikan kaki. Bukakan peralatan dan pakaian. Bagi proses 'cooling down' boleh dilakukan dengan membasahkan badan mangsa dengan air sejuk. Jika mangsa  berada  dalam  keadaan sedarkan diri,  bagi minum air sejuk.


·                     'Heatstroke'

Sistem penyejukbekuan badan teriebih guna atau tahap peredaran darah menjadi sangat perlahan oleh itu mekanisma perpeluhan terhad untuk mengatasi kehabisan paras cecair.

Rawatan :     Letakkan ais atau tuala sejuk pada badan, rendan atlit ke dalam air sejuk. “Sponging” badan dengan air sejuk atau alkohol. Tanggal pakaian dan peralatan bagi mencegah penahan panas badan. Bagi atlit yang dalam keadaan sedarkan diri dibenarkan minum air.PENGURUSAN KECEDERAAN

'Primary Survey' ( Pemerhatian awal)
Ia merupakan Iangkah mengesan berlakunya sebarang pendarahan atau pemerhatian ringkas bagi mengenal pasti sama ada atlet itu sedar atau tidak sedarkan diri.

Secondary Survey' ( Pemerhatian pertengahan)
Ia adalah Iangkah pengumpulan tanda-tanda kecederaan dan pemeriksaan penting tentang fizikal atlet. Terdapat 3 skop utama bagi mengumpul maklumat iaitu:­

a)         Simptom :      Termasuk sakit, pening, kesejukan, rasa  mual,  tekanan,
keresahan, anggota badan lemah dan tindakbalas pada bahagian tertentu.

b)        Tanda :          Bukti-bukti fizikal yang di kumpul semasa memeriksa atlet.
Contohnya; apa yang di lihat, rasa, dengar lebam dan bau.

c)            Tanda-tanda penting :      Termasuk tahap kesedaran, denyutan nadi,
pemafasan, suhu badan dan wama


Prinsip 'RICE' dan 'NO HARM'
Langkah serta-merta kecederaan Sukan (RICE)

            REST             Merehatkan alitt yang cedera.

ICE                 Letakkan ais selama 20 minit kemudian angkat dan biarkan selama Iebih kurang 30 minit. Ulangi seberapa kera yang boleh dalam masa 48 jam. Jangan meletakkan ais terus ke atas kulit  kerana  akan  mengakibatkan  kulit 'terbakar', masukkan ais ke dalam beg plastik atau tuala. Ais boIeh menyebabkan kapilari darah akan mengecut   dan   mengurangkan pendarahan. Jangan mandi air panas atau sauna dalam masa dua hari selepas cedera.

COMPRESSION      Anggota yang cedera dibalut untuk mengawal bengkak dari bertambah besar. Balutan harus ketat tetapi jangan sehingga mengganggu peredaran darah.

ELEVATlON             Angkat bahagian yang cedera untuk darah   kembali   ke  jantung mengurangkan tekanan cecair ke bahagian yang cedera.

* Rujuk kepada doktor untuk rawatan lanjut.

"NO HARM" dalam masa 48-72 jam

Heat               Sebarang bahan kimia sama ada krim atau minyak panas tidak boleh diguna untuk disapu ke bahagian yang cedera.

Akohol           Jangan minum alkohol atau diletak pada bahagian yang cedera.

Run & exc.   ]angan melakukan apa-apa aictiviti ke atas bahagian yang cedera.

Massage       Jangan diurut bahagian yang cedera kerana akan menyebabkan semakin bengkak.


Warm-up' dan 'Cooling down'

'Warm-up' (memanaskan badan) adalah kumpulan senaman yang dilakukan sebelum aktiviti yang mana menyediakan badan untuk adaptasi daripada keadaan rehat kepada aktiviti. Ia dibentuk untuk meningkatkan  prestasi  dan  mengurangkan  peluang  untuk mendapat kecederaan dengan menggerakkan fizikal dan mental.

MENCEGAH KECEDERAAN

Memanaskan badan dan rnenyejukkan badan dengan sempurna akan mengurangkan peluang untuk mendapat kecederaan. Peruntukan 15 minit untuk senaman regangan dan 10 minit menyejukkan badan. Apabila dilakukan dengan sempurna akan dapat mengurangkan kesakitan otot dan melonggarkan sendi.
 Tahap kecergasan yang baik juga penting bagi mengelakkan berlakunya sebarang kecederaan.

a.   Stamina         - Tingkatkan daya tahan anda.

b.   Kepantasan - Pastikan anda cukup pantas.
          
c.   Kekuatan       - Anda perlu kuat.

d.   Kuasa                        - Kuat dan pantas.

e.   Kesesuaian  - Bertanding dengan lawan dalam kategori yang sama dan jantina
  yang sama.

f.    Kelenturan     - Kelembutan - julat pergerakan sendi.

g.   Kemahiran    -  Perlu mempunyal kemahiran baqi mengelakkan/mengurangkan
   kecederaan.

Berlatih tetapi jangan keterlaluan

Setiap program hendaklah sesuai, selamat dan memberi kesan yang baik untuk anda. Apa yang baik untuk orang lain tidak semestinya baik untuk anda.

DAPATKAN REHAT YANG CUKUP

Pemulihan otot selepas latihan yang berat mengambil masa Iebih kurang 24 jam. Latihan berselang hari adalah mencukupi dan Iebih efektif.

LATIHAN PELAZIMAN BERANSUR DARI AKTIVITI SENANG

Contohnya ; berjalan, jogging dan regangan, ke aktiviti yang Iebih berat dan cergas.

Jangan bersenam jika anda kurang sihat atau demam.

Tempat latihan dan kemudahan hendaklah selamat dan sesuai termasuklah gelanggang, permuban Iantai, Iampu dan sebagainya.

Gunakan alatan pelindung kecederaan seperti ‘knee-guard’ atau ‘ball guard’ yang difikirkan perlu.

PerIu peka tentang persekitaran. Hindarkan kecederaan yang disebabkan oleh terlalu panas ( heat iniuries ) dengan selalu meminum air menggantikan kehilangan cecair daripada badan.

Pemakaian pakaian sukan yang sesual.

Mengetahui kaedah dan peraturan pemakanan.

No comments:

Post a Comment