Monday, 18 February 2013

Rendang ayam ketumbar terbaik




Ini lar lauk kegemaran ak uh sedap,  ari tu ak cm sempat jamah sikt jew lauk ibu ak msak.
gara-gara nak blik uitm punya psal ..uh rugi tol masa tu rasanya .
~.~

bawah ini ad cara-cara nk masak n bahan nye...
ak xpndai msk tpi ak minat memasak...
aik cm mne tu ha3 ^_^


 Bahan:

1 ekor ayam atau lebih
6 bwg merah
3 bwg putih
3 serai
3 cm lengkuas
sedikit kunyit hidup
sedikit halia
2/3 sudu besar ketumbar
Sedikit jintan
2 biji kelapa ( 1/4 dibuat kerisik, 3/4 santan pekat)
10 tangkai lada kering
Daun kunyit atau daun limau purut
Garam
Gula
Caranya:

Ayam diperap ngan ketumbar, kunyit, bwg putih yg ditumbuk selama 1/2 jam @ lebih. Pass tu.. goreng.. ketepikan.  Lada kering, bahan rempah..ketumbar tu.., bwg semuanya dikisar sekali. Ops jgn kisar daun kunyit laks.. heheh.  Panaskan minyak dan masukkan bahan kisar tadi sampai naik minyak dan wangi.. emmm..  Masukkan ayam. kacau sebentar.. masukkan santan pekat, kerisik,asam jawa kalau suka, gula dan garam.   ikut suka..
Kacau perlahan sampai kering.  Bila dah agak pekat masukkan daun kunyit..  Kacau sampai naik minyak..  Boleh lah angkat dan makan .. ekkk.. 
Ops.. petua.. ayam tak yah goreng tak per.. cuma..  ak gorengkan ayam tu.. biar tahan lama skit.. kalu tak.. cepat basi beb.. emmm..  Lagi satu nak guna daging leh gak.. ikut suka lah.. 
Selamat mencuba......emmmm ..:) 
Tip :

Daun kunyit tu fungsinyer..bio ler.. rendang kita tu naik baunya..  apa kata kalau hang try dulu.. bezakan..  Satu guna daun kunyit.. lagi satu guna daun limau purut..  and lagi satu.. yg tak yah kasi.. dedaun nie.. emmm..  gitu ler.. yg ak leh cakap.. cuba dulu baru tahu..emmm..


No comments:

Post a Comment